.

telefoon recyclen sim only simyo
Terug naar overzicht
105,821x gelezen

2,5 jaar. Dát is hoe lang Nederlanders volgens De Consumentenbond hun smartphone gebruiken. Na anderhalf jaar doen de meeste smartphones het nog prima. Wat gebeurt er dan met zo’n ongebruikt exemplaar? Steeds meer mensen laten ‘m niet meer in de la verpieteren, maar gaan hun telefoon recyclen. En dat heeft héél wat voordelen.

Schatkist in je broekzak

telefoon recyclen schatkist sim only simyoIn Nederland wachten zo’n vijftien tot dertig miljoen afgedankte mobieltjes op een tweede kans. Stuk voor stuk zijn dit mini-schatkisten, want een mobiele telefoon bevat namelijk wel veertig verschillende mineralen zoals goud, zilver en platina. Het gaat natuurlijk om kleine eenheden, maar als je al deze telefoons bij elkaar neemt, zijn het hele bergen.

Uit een ton (dus 1000 kilo) dumptelefoons kun je bijvoorbeeld 140 kilo koper, 3 kilo zilver, 300 gram goud en 3 gram platina halen. Helaas is het niet allemaal goud wat er blinkt. Veel mineralen die gebruikt worden in telefoons, komen uit mijnen waar mensen onder zeer slechte arbeidsomstandigheden werken. Daarom is het goed als telefoons worden gerecycled. Er hoeven dan namelijk minder mineralen uit dit soort mijnen te worden gehaald.

Wil je een telefoon van materialen die zo eerlijk mogelijk zijn gewonnen? De smartphone van Fairphone is dan de beste keuze. Deze telefoon is niet alleen gemaakt van materialen die zo eerlijk mogelijk zijn gewonnen, je kunt ook onderdelen makkelijk zelf vervangen. Is een onderdeel kapot? Dan repareer je het zelf gemakkelijk en hoef je de telefoon dus niet weg te gooien. Ideaal voor bij je Sim Only abonnement, zo’n telefoon die eindeloos meegaat!

Telefoon recyclen: alleen maar winnaars

telefoon recyclen winnaars sim only simyoJe oude telefoon recyclen is een hartstikke goed idee. Zo heeft het deze voordelen:

  • Het is goed voor het milieu. Als we met zijn allen écht werk van telefoons recyclen maken, dan scheelt dit miljoenen kilo’s uitstoot van koolstofdioxide (CO²). En met de bespaarde stroom kunnen de lampen branden van duizenden woningen.
  • De afvalberg slinkt met honderdduizenden kilo’s.
  • De grondstoffen voor mobieltjes zijn schaars. Alleen als we flink aan het recyclen slaan, zorgen we ervoor dat we ook in de toekomst nog nieuwe telefoons kunnen kopen.
  • Je oude gsm inleveren is – zo zullen we dadelijk uitleggen – een gouden greep voor je portemonnee.

Als jij je telefoon recyclet zijn er alleen maar winnaars. Het is goed voor het milieu, je houdt er zelf wat geld aan over en er worden minder grondstoffen gebruikt. Goed voor mensen die in de mijnen werken en toekomstige generaties.

Hoe kun je je telefoon recyclen?

telefoon recyclen sim only simyoGeef jij je oude telefoon een tweede leven door ‘m te recyclen? Dit kan door ‘m in te leveren bij een telefoonrecycler. Er zijn verschillende bedrijven en verzamelpunten waar je ‘m kunt inleveren. Bij de winkel waar je ‘m hebt gekocht, de fabrikant, het afvalinzamelpunt van de gemeente of via het Fairphone’s Recycling Program.

Als je geld wilt krijgen voor je oude mobiel, kun je het toestel opsturen naar bedrijven als GSM Loket. Voor een ouder of eenvoudiger toestel krijg je hooguit een paar tientjes. Voor recentere iPhones of andere premium smartphones kan het oplopen tot honderden euro’s. Werkt je telefoon nog prima? Dan wordt hij, waar nodig, opgeknapt en gerepareerd om daarna in de verkoop te gaan als refurbished smartphone. Kapotte telefoons worden gerecycled.

Wil je je mobiel een tweede leven geven en bijdragen aan een nóg betere wereld? Je kunt dan via websites zoals Eeko je oude telefoon inleveren voor een goed doel. Het geld dat wordt verdiend met de verkoop van herbruikbare onderdelen gaat naar een goed doel naar keuze, zoals het Wereld Natuur Fonds, Stichting AAP of Revalidatiefonds.

Wat gebeurt er met je telefoon nadat je ‘m inlevert?

telefoon recyclen hoe sim only simyoGa je je telefoon recyclen? Dan lever je ‘m in of stuur je het toestel op. Wis voorafgaand alle gegevens van je telefoon. Zodra de telefoon is ingeleverd, buigt een expert zich erover om te kijken of hij nog (goed) functioneert. Zo ja, dan krijgt hij een opknapbeurt en wordt het toestel verkocht als refurbished smartphone.

Een telefoon die niet meer goed werkt, of waarvan het niet de moeite is ‘m op te lappen worden gedemonteerd. Dat gaat vrij makkelijk, aangezien fabrikanten van de Europese Unie al bij het ontwerpen en produceren rekening moeten houden met het recyclen. Eerst worden nog werkende onderdelen zoals de camera, speaker of batterij gestript. Die kunnen immers worden gebruikt voor een ander apparaat.

Dan gaat de telefoon door een soort verpulveraar. Magneten trekken vervolgens de metalen onderdelen uit de onderdelenstroom op de lopende band. Die zitten vooral in de batterij, printplaat en simkaart, als mensen althans vergeten zijn om die eruit te halen. Ook al het plastic en rubber worden er dan uit gefilterd. Daarna worden de stukken metaal en plastic onder zeer hoge temperaturen omgesmolten tot nieuw materiaal.

Op die manier kan bijna je hele telefoon worden hergebruikt, een klein restje niet. Van dat restje gaat een klein deel naar de stort, het meeste naar de verbrandingsoven. Door telefoonresten te verbranden wordt stroom opgewekt, of hitte voor de stadsverwarming. Na het verbranden blijft er een goedje over dat we ‘slakken’ noemen. Zelfs dat krijgt weer een fijn tweede leven, aangezien het wordt verwerkt in het asfalt van onze wegen.

Zo zie je maar weer: met je oude telefoon is heel wat mogelijk als je ‘m recyclet!

Van telefoon tot trouwring

telefoon recyclen wat gebeurt er sim only simyoDe recyclefabriek ‘maakt’ van je telefoon dus weer wat het ooit was: afzonderlijke materialen. Nadat de gerecyclede materialen uit de telefoonrecyclefabriek zijn verkocht, worden ze in andere fabrieken omgetoverd tot nieuwe producten.

Er worden bijvoorbeeld nieuwe telefoons van gemaakt. Zo gebruikt Samsung gerecyclede plastics voor zijn producten. Ook katalysators voor auto’s, halfgeleiders voor computerchips en sieraden worden gemaakt van gerecyclede telefoononderdelen. Demonteer je 200 telefoons, dan heb je al genoeg goud voor een trouwring.

Leuk weetje: tegenwoordig worden ook Olympische medailles van gerecyclede telefoons gemaakt. De medailles van de Winterspelen in Vancouver (2010) bestonden voor een minuscuul deel uit oude gsm’s. Japan wil de medailles voor de Spelen van 2020 zelfs helemaal maken van gerecyclede elektronica.

Gun jij je telefoon een tweede leven?

Genoeg redenen dus om je oude mobiel nieuw leven in te blazen. Dat klinkt misschien een beetje filmisch, maar het is zo makkelijk als wat. Oude mobieltjes inleveren voor recycling kan op talloze plekken, zowel online als offline. Zo bezien is het vreemd dat nog niet eens één op de tien oude mobiele telefoons wordt gerecycled in Nederland.

Hoe zorg jij ervoor dat je telefoon niet voor eeuwig blijft verstoffen in een laatje? En waarom op die manier?

Stap nu over naar Simyo

In een paar eenvoudige stappen bestel jij je Simyo simkaart.